Sterilisatie van de man

Bron:©Thuisarts

Sterilisatie van de man

Het principe van de ingreep

Beide zaadballen produceren zaadcellen. Via zaadleiders gaat dit zaad naar de zaadblazen die achter de urineblaas liggen. Vanuit deze zaadreservoirs komen de zaadcellen – gemengd met zaadvocht van de prostaat – via de plasbuis naar buiten.

Bij een sterilisatie onderbreken we de zaadleider door links en rechts een stukje zaadleider weg te halen en de zaadleiders dicht te maken. Het betreft een relatief kleine ingreep die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. De ingreep duurt circa 45 minuten.

Hierdoor kan, na een definitieve controle, het sperma geen bevruchting meer veroorzaken. Geproduceerde zaadcellen worden weer opgenomen in het lichaam. Na verloop van tijd (5-10 jaar) stopt ook de productie van de zaadcellen.

Belangrijk:

* De ingreep is in principe onherroepelijk! Een hersteloperatie is moeilijk, veel mannen blijven daarna alsnog onvruchtbaar. Een vasectomie betekent dus dat er een definitief einde komt aan uw vruchtbaarheid.

* Uw seksuele gevoelens en het functioneren van het geslachtsorgaan veranderen niet door de vasectomie. De hormoonproductie verandert namelijk niet door de ingreep.

* Sterilisatie is een zeer betrouwbare methode van anticonceptie. Bij goede toepassing is de kans op een zwangerschap na vasectomie 0,1%. Ter vergelijking: bij adequaat gebruik van een anticonceptiepil is deze kans 0,3 %. Er is dus nog een zéér kleine kans dat u toch weer vruchtbaar wordt, doordat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien.

 

Het intakegesprek

Voor de vasectomie zien we u eerst op ons spreekuur. We zullen nogmaals met u bespreken dat de ingreep in opzet definitief is en de ingreep nogmaals toelichten. U heeft de mogelijkheid om eventuele vragen te stellen.

* We vragen u naar het gebruik van bloedverdunners en of u vroeger (bv. als kind) al eens geopereerd bent aan uw balzak of aan een liesbreuk: een sterilisatie kan dan moeilijker zijn.

* We doen onderzoek van de balzak, waarbij we kunnen beoordelen of de ingreep veilig in onze praktijk kan worden uitgevoerd.

* U krijgt een tablet diazepam 5 mg mee. Deze kunt u 3 uur voor de ingreep innemen, waardoor u meer ontspannen bent en minder last heeft van de ingreep.

 

Uw eigen voorbereiding op de ingreep

* Onthaar bij voorkeur de dag voor de ingreep de balzak en de huid aan weerszijden van uw penis (tot aan de bovenrand).

* Neem de tablet diazepam 5 mg 3 uur voor de ingreep in.

* U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. We raden u wel af om voor de ingreep een zware maaltijd te gebruiken.

* Wij adviseren u dringend om niet zelf te rijden. Diazepam heeft invloed op uw rijgedrag en er bestaat een kans dat u niet lekker bent na de ingreep.

* Neem een strakke onderbroek mee, dit kan na de ingreep de zwelling en pijn verminderen.

* Zorg voor een coldpack, zodat u bij thuiskomst kunt koelen. Ook dit vermindert zwelling en pijn.

 

De ingreep 

De vasectomie bestaat uit 2 identieke ingrepen zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de balzak.

* De huisarts voelt naar de zaadleider. Op deze plek krijgt u een prik om de huid te verdoven.

* Er wordt een klein sneetje gemaakt in de balzak, hierdoor wordt de zaadleider zichtbaar.

* Er worden 2 klemmetjes op de zaadleider gezet, waarna 0,5 tot 1cm van de zaadleider wordt verwijderd. Vervolgens worden de 2 uiteinden van de zaadleider dicht gemaakt.

* Het sneetje in de huid wordt gehecht. Soms is dit niet nodig, omdat het sneetje heel klein is.

 

Belangrijke zaken voor na de ingreep

* Draag een strakke onderbroek en koel met een coldpack.

* Doe 2 dagen rustig aan: het is verstandig om niet fysiek te werken, kantoorwerk kan wel.

* Zorg dat de wondjes 2 dagen droog blijven.

* Bij pijnklachten mag u paracetamol gebruiken 3x/dag 1000 mg.

* Gedurende 1 week niet sporten en fietsen en geen seksuele activiteit.

* De hechtingen van de huid lossen na een week op. Mochten deze erg irriteren, dan kunnen deze verwijderd worden (bij ons of bij uw eigen huisarts).

* U krijgt een brief mee voor uw eigen huisarts: graag deze bij uw huisartsenpraktijk afgeven.

* Na 14 weken levert u sperma in ter controle. Wij geven u instructies voor afname mee.

 

 Complicaties na de sterilisatie, wat te doen?

* Het is normaal dat de eerste paar dagen de balzak nog gevoelig en wat gezwollen is. Ook kan de huid rond de wondjes en de balzak blauw worden.

* Er kan vocht of bloed uit de wondjes komen. Dit is niet verontrustend en stopt meestal binnen een paar dagen.

* De eerste weken na de sterilisatie kan het voorkomen dat er een gevoel van stuwing optreedt, ook dit is meestal tijdelijk van aard.

Het is belangrijk om contact op te nemen bij de volgende verschijnselen:

* Koorts (temp> de 38,5 °C)

* Erg veel pijn

* Flinke zwelling van de balzak door een bloeduitstorting of als uw balzak rood of warm wordt

Overdag kunt u kunt bellen naar Casa Cura: 035 6248831 of 035 6214498

Buiten kantooruren (alleen bij spoed) Huisartsen Spoedpost in Blaricum: 088 1309600

 

Spermacontrole na 14 weken (en zo nodig herhalen)

Na de sterilisatie bent u niet gelijk onvruchtbaar. De eerste tijd na de sterilisatie zijn er nog zaadcellen in het sperma aanwezig, omdat er zich in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen bevinden. Gebruik daarom tijdens vrijen nog een voorbehoedsmiddel tot u van de arts gehoord heeft dat er geen zaadcellen meer in het sperma gezien zijn.

* De eerste spermacontrole vindt plaats na 14 weken. Het is belangrijk dat er voor die tijd regelmatig zaadlozingen zijn geweest (minimaal 25).

* Volg de instructies op die u heeft gekregen bij de afname set.

Binnen 5 werkdagen na het inleveren van het monster wordt u door een van de huisartsen gebeld om de uitslag te bespreken. Mocht er bij de eerste controle nog zaadcellen aangetroffen worden, dan wordt er een tweede spermacontrole afgesproken. Het is belangrijk om een voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken tot u van de arts hoort dat er is gebleken dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn in het sperma.

 

Kosten sterilisatie

De kosten voor de sterilisatie zijn €395,- exclusief de kosten van de spermacontrole (afhankelijk van de afspraken die uw verzekeraar heeft gemaakt met het laboratorium in Tergooi rond de €50-). We sturen u na de ingreep een factuur. De kosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak is er wel een (volledige) vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Check bij uw verzekering wat de afspraken in uw situatie zijn.

Mocht u na het lezen van deze tekst nog vragen hebben, dan beantwoorden wij deze graag tijdens het intakegesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken door het contactformulier in te vullen of een mail te sturen naar info@dedoedokters.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.