Spiraal plaatsen

Spiraal plaatsen

U hebt besloten een spiraal te willen laten plaatsen. Dit kan een koperspiraal of een hormoonhoudende spiraal zijn. De plaatsing duurt 15-30 minuten.

We adviseren om een half uur tot een uur voor de ingreep paracetamol (2x500mg) of als het in uw situatie kan een ibuprofen 400mg in te nemen.

 

Eerst beoordelen we de ligging van uw baarmoeder. Met een speculum (eendenbek) brengen we vervolgens de baarmoedermond in beeld. Na schoonmaken van de baarmoedermond haken we deze aan met een klem. Vervolgens meten we de diepte van de baarmoeder op met een meetstokje. Hier is het van belang dat u rustig door blijft ademen en de billen probeert te ontspannen. Wij zullen u daarbij coachen. Als het opmeten gelukt is, plaatsen we via dezelfde weg de spiraal. De touwtjes, die aan de spiraal vast zitten om deze later weer te kunnen verwijderen, worden afgeknipt en de klem en eendenbek worden verwijderd. Na afloop kunt u nog licht krampen in de onderbuik ervaren. Mocht deze pijn heviger worden of u plots koorts krijgen in de dagen na plaatsing verzoeken wij u contact op te nemen met ons of met uw huisarts.

Bron:©Thuisarts